Kodeks karny wykonawczy : Język kodeksu, sposób uregulowania oraz odesłania pozaprawne - Kalisz, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Opracowanie prezentuje szczególne cechy języka przepisów kodeksu karnego wykonawczego. W kodeksie karnym wykonawczym występują liczne zwroty nieostre i niewyraźne, tworzące przestrzeń do ich wykładni. Klauzule generalne, przestrzeń uznania organów postępowania wykonawczego w zakresie wydawania rozstrzygnięć lub decyzji, zwroty niedookreślone, zwroty szacunkowe oraz zwroty prognostyczne to często zamierzone przez prawodawcę luzy interpretacyjne, których konkretyzacja powinna następować wyłącznie w konkretnym procesie stosowania prawa w drodze wykładni operatywnej.
Keywords: kodeks karny wykonawczy; klauzule generalne; zwroty szacunkowe; prognoza