Zmiany w systemie dozoru elektronicznego uchwalone w 2022 roku - Mrozek, Kamila (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Rok 2022 to czas dynamicznych zmian w prawie karnym wykonawczym, które swym zasięgiem objęły także system dozoru elektronicznego. Ustawodawca dwoma niezależnymi aktami prawnymi wprowadził do dozoru wiele nowych rozwiązań, dzięki którym tytułowa instytucja staje się coraz bardziej atrakcyjna. W publikacji wyróżniono dwa główne nurty przedmiotowych nowelizacji: wyposażenie komisji penitencjarnych w prawo wydawania decyzji w zakresie dozoru elektronicznego oraz wprowadzenie możliwości udzielania przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności z zastosowaniem elektronicznej kontroli miejsca pobytu. Dokonano również syntetycznej analizy poszczególnych przepisów rozdziału VIIa ustawy, które pozostawały w obszarze zainteresowania ustawodawcy.
Keywords: dozór elektroniczny; kara pozbawienia wolności; komisja penitencjarna; podmiot dozorujący