Kilka uwag na temat sądowej kontroli dotyczącej ustania stosunku zatrudnienia z mocy prawa - Mazurczak, Eliza (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Autorka dokonuje przeglądu regulacji ustawowych ustanawiających nietypowe sposoby ustania zatrudnienia. Posługiwanie się nimi przez ustawodawcę skutkuje koniecznością poszukiwania modelu ochrony sądowej zapewniającego jednostce prawidłową realizację konstytucyjnie zagwarantowanego prawa do sądu. Analiza wprowadzanych unormowań wskazuje na brak racjonalnego uzasadnienia potrzeby ich wprowadzenia i podaje w wątpliwość słuszność ingerowania w klasyczny podział pomiędzy zdarzeniami prawnymi a czynnościami prawnymi prowadzącymi do ustania zatrudnienia zarówno w przypadku stosunków pracy, jak i stosunków zatrudnienia o charakterze administracyjnym.
Keywords: wygaśnięcie stosunku pracy; stosunek służbowy; rozwiązanie z mocy prawa; funkcjonariusz służby mundurowej; model ochrony