13 nowela Justyniana "O pretorach ludu" - Rominkiewicz, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Tekst poświęcony jest 13 noweli Justyniana "O pretorach ludu", wydanej w 535 roku. Autor artykułu zamieścił w nim pierwszy polski przekład tej noweli, wzbogacony o zwięzły komentarz. W konstytucji tej cesarz utworzył nową magistraturę – pretora ludu (praetor plebis) – która zastąpiła dotychczasowego prefekta straży (praefectus vigilum). Nowy urzędnik miał odpowiadać bezpośrednio przed cesarzem, a nie, jak jego poprzednik, przed prefektem Konstantynopola. Pretor ludu miał być organem policyjnym i jurysdykcyjnym w sprawach dotyczących kradzieży, zabójstw, cudzołóstw, porwań i temu podobnych przestępstw. Miał również chronić obywateli i ich mienie przed pożarami.
Keywords: prawo rzymskie; Justynian I Wielki (483-565); Nowele Justyniańskie; nowela 13; pretor ludu; praetor plebis; praefectus vigilum