Nowy format międzynarodowej współpracy w zakresie rewizji podręczników : Europejskie Forum na Rzecz Pojednania i Współpracy w Dziedzinie Edukacji Historycznej i Nauk Społecznych (EFREC) - Czerwińska, Patrycja; Jeż, Katarzyna; Sammler, Steffen; Wiatr, Marcin (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
Bi- oraz multilateralne działania na rzecz badań nad podręcznikami szkolnymi, planami nauczania i materiałami edukacyjnymi stanęły ostatnio przed trudnym zadaniem w obliczu szerzących się na nowo tendencji nacjonalistycznych i ksenofobicznych oraz konfliktów zbrojnych w Europie. Edukacja musi na te zmiany reagować w miarę szybko i opracować takie formy wymiany doświadczeń i dialogu oraz takie standardy tworzenia materiałów edukacyjnych, które możliwie najlepiej odpowiadałyby nowoczesnym wymogom dydaktycznym. W odpowiedzi na te wyzwania Instytut Leibniza do Badań nad Mediami Edukacyjnymi | Instytut Georga Eckerta w Brunszwiku w Niemczech powołał w 2021 roku projekt Europejskiego Forum na Rzecz Pojednania i Współpracy w Dziedzinie Edukacji Historycznej i Nauk Społecznych (European Forum for Reconciliation and Cooperation in History and Social Sciences Education – EFREC). Forum ma na celu przezwyciężenie fragmentaryzacji działań na rzecz rewizji treści nauczania w Europie oraz stworzenie trwałej formy wymiany i archiwizacji informacji, innowacyjnych projektów i produktów będących efektem bi- oraz multilateralnych badań nad podręcznikami i materiałami edukacyjnymi.W niniejszym artykule autorzy uzasadniają konieczność wzmocnienia i instytucjonalizacji
Keywords: podręczniki szkolne; materiały edukacyjne; forum pojednaniia