Nauki pomocnicze historii w nauczaniu szkolnym w świetle analizy historycznych źródeł rejestracji ciągłej - Rachwał, Piotr; Turkiewicz, Natalia (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
Dynamika współczesnego świata oraz postęp technologiczny wkraczający we wszystkie sfery ludzkiego życia determinują percepcję rzeczywistości, zwłaszcza wśród młodzieży szkolnej. Skutkuje to m.in. potrzebą poszerzania oferty nauczania historii o narzędzia dostosowane do możliwości i oczekiwań młodego odbiorcy. Może w tym pomóc atrakcyjny warsztat pracy poszczególnych nauk pomocniczych historii, który pozwala na różnorodne i interesujące przyswajanie wiadomości historycznych. W tym kontekście autorzy artykułu zwracają uwagę na szeroko rozumiane badania genealogiczne – a szczególnie na metody, przebieg i formy prezentacji wyników oparte o technologie cyfrowe.
Keywords: nauki pomocnicze historii; księgi metrykalne; Internet; genealogia; historia regionalna