"Poemat dla dorosłych" - źródło przydatne w edukacyjnym odczytywaniu dziejów Polski Ludowej - Brynkus, Józef (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
„Poemat dla dorosłych” Adama Ważyka jest obecny w szkolnej edukacji historycznej w funkcji źródła historycznego, jako determinanta dziejów Polski Ludoweji idea, wokół której buduje się jej obraz. By zrozumieć te funkcje utworu Ważyka, należy znać podstawowe fakty z jego biografii – do czasu napisania „Poematu” (że był głównym ideologiem socrealizmu w literaturze) i kilka zasadniczych jego wypowiedzi, gdy reagował on na skutki, które nim spowodował (m.in. odżegnywanie się od ideologicznej genezy utworu).
Keywords: edukacja historyczna; literatura; historia i teraźniejszość; podręczniki historii; system komunistyczny