Kontrowersje wokół powołania nowego przedmiotu nauczania pod nazwą "historia i teraźniejszość" - Piotrowski, Jacek (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
Powołanie nowego przedmiotu nauczania w szkole średniej pod nazwą historia i teraźniejszość (HiT) zasadniczo zmieniło proporcje między nauczaniem historiii wiedzy o społeczeństwie. Dla części ekspertów był to krok w kierunku wykorzystania historii najnowszej do egzemplifikacji trudnych niekiedy zagadnień teoretycznych. Wśród różnorakich wątpliwości i ostrych dyskusji na temat treści nauczania zdecydowanie rzadziej przebijała się troska o elementy tzw. „kształcenia obywatelskiego”, które mogą byćnieco zaniedbane na lekcjach nowego przedmiotu – szereg wątków dotyczących socjologii, filozofii, ekonomii czy prawa umyka jego twórcom. Wiedza o społeczeństwie w znacznej mierze traci swój interdyscyplinarny charakter na rzecz zdominowania przez historię najnowszą.
Keywords: Historia i teraźniejszość; treści nauczania; dominacja historii najnowszej