Pytania uczniów w procesie nauczania historii - Bronowicka, Monika (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
W procesie nauczania niezwykle ważne jest zadawanie przez ucznia pytań nauczycielowi. Popularne na lekcjach metody aktywizujące ucznia cały czas kładą na to zbyt mały nacisk. Praktyka szkolna pokazuje, że uczniowie niechętnie zadają pytania – a jednocześnie metody otwierające ich na tą formę pracy dają dobre efekty. Pytania pomagają kształtować umysły i zdolności poznawcze – i dają uczniom narzędzie niezbędne w tym procesie.
Keywords: pytania; nauczanie; historia; edukacja; lekcja