Transnarodowość w edukacji historycznej a kształtowanie tożsamości obywateli. O równowadze między wiedzą a kompetencjami - Pick, Dominik (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
Celem artykułu jest refleksja nad skutecznością szkolnej edukacji historycznej – zarówno z perspektywy współczesnej dydaktyki, jak i celów państw narodowych. Wychodząc z założenia, że edukacja historyczna jest i pozostanie domeną państw narodowych, w artykule dokonano porównania polskiego i niemieckiego modelu edukacji historycznej pod kątem realizacji jednego z głównych jej celów, jakim dla państwa narodowego jest kształtowanie pożądanej przez nie tożsamości obywateli. Zdaniem autora, oba analizowane modele mają słabe strony uniemożliwiające pełne osiągnięcie tego celu.
Keywords: transnarodowość; edukacja narodowa; edukacja historyczna w Niemczech; edukacja historyczna w Polsce; tożsamość; podręcznik; polsko-niemiecki projekt podręcznikowy; „Europa. Nasza historia/Europa. Unsere Geschichte”