Dlaczego Gabriel Narutowicz został prezydentem i "podzielił Polaków" w grudniu 1922 roku? - Białokur, Marek (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2023)
W historii Drugiej Rzeczypospolitej wydarzenia, które rozegrały się w grudniu 1922 roku, należą bez wątpienia do tych, przez pryzmat których oceniany jest stan ówczesnej klasy politycznej, ale także międzywojennej polskiej demokracji. Jest tak pomimo stosunkowo niskiego poziomu wiedzy na temat uwarunkowań, które doprowadziły do najbardziej dramatycznego wydarzenia, jakim było zabójstwo Gabriela Narutowicza 16 grudnia 1922 roku. W tym kontekście ważn awydaje się być próba przedstawienia okoliczności zapomnianego kryzysu politycznego z połowy1922 roku – sporu, który rozgorzał na linii parlament–Naczelnik Państwa Józef Piłsudski i spowodował długotrwałe rządowe przesilenie. Kryzys ten, jak się okazało, miał istotny wpływ na wynik wyborów do Sejmu i Senatu w listopadzie 1922 roku, a to z kolei miało bezpośredni związek z wyborem, którego 9 grudnia 1922 roku dokonało Zgromadzenie Narodowe, a który niespodziewanie padł na bohatera artykułu – Gabriela Narutowicza
Keywords: Druga Rzeczypospolita; Gabriel Narutowicz; wybory parlamentarne i prezydenckie 1922 roku