Obywatele Ukrainy przybywający do Polski po 24 lutego 2022 roku – zarys problematyki prawnej - Bruder, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
24 lûtogo 2022 roku Rosìjsʹka Federacìâ zbrojno ta žorstoko atakuvala susìdnû Ukraïnu z trʹoh naprâmkìv: pìvnìčnogo (za pìdtrimki Respublìki Bìlorusʹ), shìdnogo (za pìdtrimki samoprogološenih, neviznanih, prorosìjsʹkih «Lugansʹkoï» ì «Donecʹkoï» respublìk) ì pìvdennogo (z teritorìï ranìše nezakonno aneksovanogo Krimu). Nìhto ne očìkuvav, ŝo v dvadcâtʹ peršomu stolìttì v Êvropì počnetʹsâ vìjna, ì vesʹ civìlìzovanij svìt ne zmirivsâ z takim stanom rečej. Polʹsʹkij urâd ìz samogo počatku virìšiv pìdtrimati ukraïnsʹkij narod ì v termìnovomu porâdku uhvaliv specìalʹnij zakon pro dopomogu gromadânam Ukraïni u zv`âzku zì zbrojnim konflìktom na teritorìï cìêï kraïni. Zakon dopomogi bliskavično nabuv činnostì. U stattì analìzuêtʹsâ specìalʹnij zakon, stvorenij za nadzvičajnih obstavin, oskìlʹki takoû obstavinoû ê vìjsʹkova agresìâ Rosìï na teritorìï Ukraïni. Âk ì kožen normativnopravovij akt, cej takož maê svoï silʹnì ta slabkì storoni. U peršìj častinì stattì opisuêtʹsâ sub`êktna sfera zakonu pro dopomogu, ì hoča cej normativno-pravovij akt poširûêtʹsâ na gromadân Ukraïni, âkì peretinaûtʹ polʹsʹkij kordon u zv`âzku z vìjsʹkovimi dìâmi, ŝo provodâtʹsâ v Ukraïnì, ne kožen gromadânin cìêï kraïni jogo adresat. Počinaûči z 1990-h rokìv, a osoblivo protâgom ostannìh 7 rokìv, gromadâni Ukraïni buli važlivoû častinoû polʹsʹkogo suspìlʹstva, a ïhnâ pracâ praktično v kožnomu profesìjnomu sektorì stala rušìjnoû dlâ polʹsʹkoï ekonomìki. Tomu ne kožen ukraïnecʹ či ukraïnka priïždžaê do Polʹŝì čerez bojovì dìï na batʹkìvŝinì. Ïhnê privatne ta dìlove žittâ bagato rokìv bulo pov`âzane z Polʹŝeû, tomu voni priïždžali ì priïždžaûtʹ do Polʹŝì čerez: robotu, vìdkrittâ vlasnogo bìznesu, počatok abo prodovžennâ navčannâ ta vozz`êdnannâ rodini. Za korotkij čas Polʹŝa stala lìderom pìdtrimki bratnʹogo ukraïnsʹkogo narodu. Realìzacìâ cʹogo zavdannâ v kontekstì naplivu mìlʹjonìv ukraïnsʹkih gromadân zaležitʹ vìd prihilʹnostì ta rìšučostì vsìh polʹsʹkih deržavnih služb. Jdetʹsâ ne liše pro prikordonnikìv, polìcìû, Agentstvo vnutrìšnʹoï bezpeki, ale j pro civìlʹnì službi, zokrema voêvod, golovu Upravlìnnâ u spravah ìnozemcìv u Varšavì ta mìscevu vladu. Reêstr PESEL stav ìnstrumentom uporâdkuvannâ ta optimìzacìï vikonannâ suspìlʹnogo zavdannâ z nadannâ dopomogi gromadânam Ukraïni. Bez cʹogo centralʹnogo deržavnogo reêstru nemožlivo bulo b nadati ukraïncâm ì ukraïnkam osoblivij pravovij status. Same tut reêstruûtʹ usìh bìžencìv. U pravovomu aspektì najvažlivìše, ŝob dopomogą vìdpovìdala principam demokratičnoï pravovoï deržavi. Polìtičnì rìšennâ prijnâtì, ì stavlennâ polʹsʹkogo suspìlʹstva do drami susìdnʹogo ukraïnsʹkogo narodu viklikaê zahoplennâ. Polʹsʹkì gromadâni čudovo spravilisâ z viklikom. Zaraz najvažlivìšim ê pravilʹne zastosuvannâ činnogo zakonodavstva, zokrema, zakonu pro dopomogu gromadânam Ukraïni u zv`âzku zì zbrojnim konflìktom na teritorìï cìêï deržavi, zakonu pro ìnozemcìv ta zakonu pro nadannâ zahistu ìnozemcâm na teritorìï Polʹŝì. Pravilʹne rozumìnnâ ta tlumačennâ pravovih pitanʹ, pov`âzanih ìz v`ïzdom ta perebuvannâm u Polʹŝì gromadân Ukraïni ta ìnših ìnozemcìv, dozvolitʹ Polʹŝì dosâgti vsìh pravovih ì moralʹnih cìlej. Balans socìalʹnih ta ìndivìdualʹnih ìnteresìv kožnoï lûdini nadzvičajno važlivij, osoblivo v umovah zagrozi. Najvažlivìšij ìspit pravovoï zrìlostì polʹsʹkoï deržavi ì suspìlʹstva, pìdkrìplenogo stabìlʹnimi ì mìcnimi demokratičnimi mehanìzmami, ŝojno rozpočavsâ.
Keywords: Ukraïnu; Ukraïni; ukraïnsʹkij narod; specìalʹnij zakon; Polʹŝa; Ukrainian; Ukraine; legal; country; special act