Wykluczenie wykonawcy wspierającego agresję na Ukrainę z postępowań o udzielenie zamówienia publicznego - Antonów, Radosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
24 lûtogo 2022 roku vìjsʹka Rosìjsʹkoï Federacìï atakuvali teritorìû Ukraïni, vnaslìdok čogo, poboûûčisʹ vìjni, desâtki tisâč gromadân Ukraïni počali ruhatisâ na teritorìû Respublìki Polʹŝa, šukaûči pritulku, osoblivo žìnki ì dìti. Z oglâdu na viŝezaznačene, polʹsʹka pravova sistema termìnovo prijnâla ta uhvalila zakoni, sprâmovanì na dopomogu ukraïnsʹkim gromadânam, a takož takì, ŝob zmusiti Rosìû pripiniti agresìû proti Ukraïni, zokrema čerez ekonomìčnì sankcìï, sprâmovanì na obmežennâ vplivu fìnansovih aktivìv Rosìï, ŝo formuûtʹsâ vìd prodažu prirodnih resursìv cìêï kraïni. Ŝo stosuêtʹsâ peršogo aspektu, to varto pìdkresliti, ŝo 12 bereznâ 2022 roku nabuv činnostì zakon pro dopomogu gromadânam Ukraïni u zv`âzku zì zbrojnim konfliktom na teritorìï cìêï kraïni. Cej zakon, za deâkimi vinâtkami, nabrav činnostì v denʹ ogološennâ, a jogo dìâ poširûvalasâ na perìod vìd 24 lûtogo 2022 roku. Ŝo stosuêtʹsâ drugogo aspektu, to Polʹŝa vžila nizku diplomatičnih, zakonodavčih ta ekonomìčnih zahodìv, sprâmovanih na pripinennâ agresìï Rosìjsʹkoï Federacìï na teritorìï Ukraïni. Câ dìâlʹnìstʹ bula sprâmovana, zokrema, na posilennâ mìžnarodnoï spìvpracì u sferì zaprovadžennâ ekonomìčnih sankcìj proti Rosìjsʹkoï Federacìï, Bìlorusì, predstavnikìv rìznih rìvnìv vladi cih kraïn, upravlìnnâ, bìznesu. Takož jdetʹsâ pro namagannâ rozìrvati ekonomìčnì vìdnosini z Rosìjsʹkoû Federacìêû. Meta — ekonomìčne poslablennâ Rosìï šlâhom obmežennâ fìnansovih nadhodženʹ do rosìjsʹkogo bûdžetu vìd torgìvlì êvropejsʹkih kraïn z Rosìêû, ŝo maê na metì obmežiti fìnansuvannâ rosìjsʹkoï agresìï proti Ukraïni. Na zakonodavčomu rìvnì vžito zahodìv, najvažlivìšim rezulʹtatom âkih ê uhvalennâ Zakonu vìd 13 kvìtnâ 2022 roku pro osoblivì rìšennâ u sferì protidìï pìdtrimcì agresìï proti Ukraïni ta zabezpečennâ nacìonalʹnoï bezpeki. Zakon nabrav činnostì 16 kvìtnâ 2022 roku. Vìdpovìdno do položenʹ 1 st. Zakonu, z metoû protidìï pìdtrimcì agresìï Rosìjsʹkoï Federacìï proti Ukraïni, ŝo rozpočalasâ 24 lûtogo 2022 roku, ŝodo osìb ta organìzacìj, vnesenih do perelìku osìb ta organìzacìj, âkij vede mìnìstr vnutrìšnìh sprav ì publìkuêtʹsâ v Publìčnomu ìnformacìjnomu bûletnì na veb-sajtì mìnìstra vnutrìšnìh sprav, zastosovuêtʹsâ z pevnimi vinâtkami, zaznačenimi v Zakonì.
Keywords: zamówienia publiczne; wykluczenie wykonawcy z postępowania; publìčnì zakupìvlì; viklûčennâ pìdrâdnika z procedur