Karnoprawna ochrona dziedzictwa kulturowego w Ukrainie w sytuacji konfliktu zbrojnego - Hułkewycz, Wołodymyr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Napad Rosìjsʹkoï Federacìï na Ukraïnu 24 lûtogo 2022 roku ta podalʹšì voênnì dìï na teritorìï Ukraïn ê najbìlʹšim vìjsʹkovim konflìktom u Êvropì pìslâ zakìnčennâ Drugoï svìtovoï vìjni. Z perših dnìv napadu na Ukraïnu rosìjsʹkì zbrojnì sili vìdkrito ta širokomasštabno porušuûtʹ zagalʹnoviznanì zakoni ta zvičaï vìjni. Rosìjsʹkì vìjsʹka obstrìlûûtʹ raketami, artilerìêû ta ìnšimi, u tomu čislì zabronenimi vidami zbroï, ukraïnsʹkì mìsta ta sela, obiraûči cìlâmi dlâ napadu civìlʹnì ob`êkti: lìkuvalʹnì ustanovi, zakladi osvìti ta kulʹturi, žitlovì budinki, obêkti kulʹturnoï spadŝini. Na timčasovo okupovanìj teritorìï okremih oblastej Ukraïni rosìjsʹkì vìjsʹkovì ubivaûtʹ, vikradaûtʹ ta gvaltuûtʹ mirnih žitelìv, vikradaûtʹ ta zniŝuûtʹ deržavne ta privatne majno, u tomu čislì produkti sìlʹsʹkogo gospodarstva. Zagarbniki vikradaûtʹ ta vivozâtʹ za mežì deržavi ukraïnsʹkì kulʹturnì cìnnostì.Ukraïnsʹka kulʹturna spdaŝina zaznaê najbìlʹšogo udaru z časìv zagarbannâ Uk-raïni bìlʹšovicʹkoû Rosìêû u peršìj polovinì minulogo stolìttâ ta okupacìï Ukraïni nacistsʹkoû Nìmeččinoû pìd čas Drugoï svìtovoï vìjni. Nezvažaûči na stan vìjni, ukraïnsʹkì pravoohoronnì organi zobovâzanì rozslìduvati zločini proti nacìonalʹnoï kulʹturnoï spadŝini. Ukraïna ê storonoû Konvencìï pro ohoronu kulʹturnih cìnnostej u vipadku vìjsʹkovogo konflìktu 1954 roku ta dvoh protokolìv do cìêï konvencìï. Stattâ 438 Krimìnalʹnogo kodeksu Ukraïni peredbačaê krimìnalʹnu vìdpovìdalʹnìstʹ za rozgrabuvannâ nacìonalʹnih cìnnostej ta za ìnšì porušennâ porušennâ zakonìv ta zvičaïv vìjni, ŝo peredbačenì mìžnarodnimi dogovorami, zgoda na obov`âzkovìstʹ âkih nadana Verhovnoû Radoû Ukraïni, a takož vìddannâ nakazu pro včinennâ takih dìj. Pevna nečìtkìstʹ u formulûvannì oznak cʹogo zločinu ne može zavaditi efektivnomu rozslìduvannû zločinìv proti kulʹturnoï spadŝini. Vodnočas, zvažaûči na važlivìstʹ rozslìduvannâ zločinìv proti ukraïnsʹkoï kulʹturnoï spadŝini, docìlʹno udoskonaliti pripis pro krimìnalʹnu vìdpovìdalʹnìstʹ, viklavši jogo vìdpovìdno do položenʹ st. 15 Drugogo Protokolu do Konvencìï pro ohoronu kulʹturnih cìnnostej u vipadku vìjsʹkovogo konflìktu 1954 roku. Zusillâ ukraïnsʹkih pravoohoronnih organìv ta prokuraturi ŝodo rozslìduvannâ zločinìv proti kulʹturnoï spradŝini zaslugovuûtʹ mìžnarodnoï pìdtrimki. Viâvlenì fakti zniŝennâ ob`êktìv kulʹturnoï spadŝini, nezakonnogo vivezennâ ukraïnsʹkih kulʹturnih cìnnostej za mežì deržavi povinnì buti vsebìčno rozslìduvanì. Dlâ dokumentuvannâ vikritih zločinìv proti nacìonalʹnoï kulʹturnoï spadŝini neobhìdno vikoristovuvati usì dostupnì metodi, u tomu čislì monìtoring socìalʹnih merež, specìalìzovanih ìnternet-aukcìonìv.
Keywords: dziedzictwo kulturowe; dobra kultury; ochrona karnoprawna; konflikt zbrojny; atak Rosji na Ukrainę; kulʹturna spadŝina; kulʹturnì cìnnostì; krimìnalʹno-pravova ohorona; zbrojnij konflìkt; napad Rosìï na Ukraïnu