Klauzula integracyjna w Konstytucji RP - Balicki, Ryszard (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Meta stattì — predstaviti pravove regulûvannâ, ŝo mìstitʹsâ v Konstitucìï Respublìki Polʹŝa, âke dozvolilo Polʹŝì priêdnatisâ do Êvropejsʹkogo Soûzu. Câ norma mìstitʹsâ v st. 90 Konstitucìï Polʹŝì ì nazivaêtʹsâ «ìntegracìjna klauzula». Z samogo počatku vona bula peredbačena avtorami konstitucìï âk pravova osnova dlâ procesu priêdnannâ Polʹŝì do Êvropejsʹkogo Soûzu. Norma st. 90 Konstitucìï Respublìki Polʹŝa reglamentuê osoblivij vid procedur vislovlennâ zgodi na ratifìkacìû mìžnarodnogo dogovoru, na pìdstavì âkogo Polʹŝa može deleguvati mìžnarodnìj organìzacìï či mìžnarodnomu organu povnovažennâ organìv deržavnoï vladi v pevnih spravah. Taka zgoda može buti viražena šlâhom prijnâttâ zakonu pro ratifìkacìû mìžnarodnogo dogovoru Sejmom, a potìm Senatom. Odnak v oboh vipadkah ce maê buti zrobleno bìlʹšìstû u 2/3 golosìv za naâvnostì ne menše polovini vstanovlenoï zakonom kìlʹkostì deputatìv abo senatorìv vìdpovìdno. Drugij varìant — nadannâ vìdpovìdnoï zgodi na ratifìkacìû šlâhom vsenarodnogo referendumu. Rìšennâ pro vibìr vìdpovìdnoï proceduri v kožnomu konkretnomu vipadku naležitʹ do kompetencìï Sejmu ì prijmaêtʹsâ absolûtnoû bìlʹšìstû golosìv za učastì ne menše polovini viznačenoï zakonom kìlʹkostì deputatìv. Sfera dìï regulûvannâ, ŝo mìstitʹsâ u st. 90 Konstitucìï Respublìki Polʹŝa bula mìnìmalʹnoû ta dostatnʹoû pìdstavoû dlâ priêdnannâ, ale câ norma ne konkretizuê pitanʹ, âkì možutʹ viklikati sumnìvi. Osnovnì nedolìki stattì 90 — vikoristannâ neviznačenih ponâtʹ («nadannâ povnovaženʹ», a takož «mìžnarodna organìzacìâ abo organ»). Prote vìdsutnìstʹ čìtkogo viznačennâ materìalʹnih mež kompetencìj, âkì ne pìdlâgaûtʹ peredačì, pìddavalasâ osoblivìj kriticì. Navedene položennâ Konstitucìï Respublìki Polʹŝa liše vkazuê na te, ŝo «peredačì» ne možutʹ pìdlâgati sukupnostì kompetencìj konkretnih organìv (napriklad, zakonodavčoï, vikonavčoï či sudovoï), a možutʹ buti liše kompetencìï cih organìv u pevnih pitannâh. Odnak takij pìdhìd zališaêtʹsâ duže netočnim sposobom viznačennâ mež delegovanoï kompetencìï. U cìj situacìï êdinim sposobom viznačiti mežì delegovanih povnovaženʹ ê posilannâ na aksìologìčnì cìnnostì, na âkih bazuêtʹsâ Konstitucìâ Respublìki Polʹŝa. U stattì takož nagološuêtʹsâ, ŝo sʹogodnì, pìslâ bagatʹoh rokìv členstva Polʹŝì v ÊS ta zastosuvannâ položenʹ Lìsabonsʹkoï ugodi, âka suttêvo zmìnila principi funkcìonuvannâ Êvropejsʹkogo Soûzu ta deržav-členìv, neobhìdno vnesti popravki v Konstitucìû Respublìki Polʹŝa.
Keywords: Konstytucja; nowelizacja Konstytucji; integracja; klauzula integracyjna; Unia Europejska; Konstitucìâ; popravka do konstitucìï; priêdnannâ; ìntegracìâ; ìntegracìjna klauzula; Êvropejsʹkij Soûz