Wiryliści uczelni wyższych i Akademii Umiejętności w Sejmie Krajowym galicyjskim - Koredczuk, Józef (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Z ìnstitucìêû vìrilìstìv, tobto deputatìv, âkì zasìdaûtʹ u sejmì za posadoû, a ne vnaslìdok viborìv, zustrìčaêmosâ peredusìm u Galicʹkomu krajovomu sejmì, zasnovanomu 1861 r. Voni reprezentuvali svìt nauki, tobto rìznì unìversiteti ta ìnšì naukovì ustanovi. Praktika zasìdanʹ v avstrìjsʹkih predstavnicʹkih organah predstavnikìv unìversitetìv ne bula čimosʹ novim, podìbna modelʹ bula u vìlʹnomu mìstì Krakovì. Z 1861 r. rektori Âgellonsʹkogo ta Lʹvìvsʹkogo unìversitetìv, a z 1900 r. takož rektor Lʹvìvsʹkoï polìtehnìki ta prezident Akademìï znanʹ buli vìri Galicʹkogo krajovogo sejmu. Vìrilìsti ne liše predstavlâli svoï naukovì ìnstitucìï, a j mali tì samì povnovažennâ, ŝo j ìnšì deputati krajovogo sejmu. Otže, ce buli, nasampered, polìtiki z vlasnimipoglâdami. Zagalom vìrilìsti koristuvalisâ nadzvičajno visokim avtoritetom, pov`âzanim ìz posadami, âkì voni obìjmali v zakladah osvìti. Voni takož pracûvali v komìtetah sejmu. Nezvažaûči na arhaïčnìstʹ, učastʹ rektorìv unìversitetìv âk vìrilìstìv u robotì viŝih palat parlamentu zazvičaj peredbačala rìznì zakonodavčì proêkti u mìžvoênnij perìod.
Keywords: Akademia Umiejętności; Sejm Krajowy galicyjski; Politechnika Lwowska; rektorzy; Uniwersytet Jagielloński; Uniwersytet Lwowski; wiryliści; Akademìâ znanʹ; Galicʹkij krajovij sejm; Lʹvìvsʹka polìtehnìka; rektori; Âgellonsʹkij unìversitet; Lʹvìvsʹkij unìversitet; vìrilìsti