Adaptacja polityczna Niemiec w kryzysach Unii Europejskiej od 2009 r. - Zawadzka, Sylwia (2023)
Głównym celem badań jest wyjaśnienie i porównanie determinantów modelu adaptacji politycznej Niemiec do zmian zachodzących w UE w okresach dwóch kryzysów: kryzysu w strefie euro i kryzysu migracyjno-uchodźczego oraz wynikającej z tego procesu – roli międzynarodowej państwa. UE postrzegana jest jako „znaczące środowisko” adaptacji, zatem istotne jest zdefiniowanie głównych wyznaczników niemieckiej polityki europejskiej w kontekście działań adaptacyjnych.Wartości dodanej pracy ma służyć uwzględnienie polskiej perspektywy politycznej i medialnej w zakresie oceny działań adaptacyjnych rządu niemieckiego oraz roli Niemiecw UE w okresach kryzysów. Wybór polskiej perspektywy na dodatkowy aspekt badawczy wynika z przyjęcia w pracy koncepcji przywództwa leader-followers na wyjaśnienie procesów związanych z dochodzeniem do roli lidera w kontekście ram przywództwa kooperatywnego. Dolna cezura wyznaczona jest na 2009 r., kiedy wszedł w życie Traktat z Lizbony wprowadzający znaczące zmiany w funkcjonowaniu UE. Górna cezura badań nie jest wyznaczona ze względu na niezakończone jeszcze procesy związane z reformowaniem CEAS i UGW, które są następstwem wskazanych kryzysów
Keywords: polityka europejska Niemiec; polityka europejska; adaptacja polityczna; kryzys migracyjny; kryzys zadłużenia