Uwarunkowania polityki klimatycznej Rzeczypospolitej Polskiej - Błoch, Marcel (2023)
Celem dysertacji była analiza polskiej polityki klimatycznej w kontekście aktualnej wiedzy naukowej i wyszczególnienie czynników w największym stopniu oddziałujących na jej kształt. Dla realizacji tego zamierzenia przyjęto perspektywę nowego instytucjonalizmu, poddając analizie najistotniejsze czynniki, które zgodnie z tym założeniem mają istotne znaczenie dla kształtowania polityki państwa, w tym przypadku polityki klimatycznej. W tych ramach zwrócono uwagę zarówno na czynniki wewnątrzpaństwowe (instytucje społeczne i państwowe), jak i międzynarodowe (globalne i w ramach Unii Europejskiej). Ponadto nie zabrakło odniesień do uwarunkowań historycznych i kulturowych, a także ideologicznych. Tym samym badania podjęte w ramach pracy uzyskały szeroką perspektywę, umożliwiającą zrozumienie znaczenia różnorodnych czynników dla kształtowania polityki klimatycznej
Keywords: polityka klimatyczna; zmiany klimatu; ochrona klimatu; polityka Polski; problemy globalne