Wielka Zapora Odrodzenia Etiopii – zarys problemu - Mielnik, Barbara (Lʹvìvsʹkij nacìonalʹnij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2021)
Nìl – odna z najdovših rìk u svìtì. Vesʹ basejn rìki vìdìgraê nadzvičajno važlivu ekonomìčnu rolʹ v 11-ti kraïnah âk džerelo pitnoï vodi ta energìï dlâ gìdroelektrostancìj. Rìka ne ê čiêûsʹ vlasnìstû, ì deržavi ïï basejnu, zgìdno z mìžnarodnim pravom, maûtʹ kompetencìû vikoristovuvati ïï vodi. Ostannìm časom osoblive zanepokoênnâ na mìžnarodnomu rìvnì viklikav konflìkt mìž trʹoma kraïnami: Efìopìêû, Êgiptom ta Sudanom. Pričinoû rozbratu stali roboti na Golubomu Nìlì, vitoki âkogo znahodâtʹsâ v Efìopìï. Perš nìž Nìl vpadaê v more, vìn protìkaê čerez Efìopìû ta pustelʹnì rajoni Sudanu ta Êgiptu. Golubij Nìl, âkij zlivaêtʹsâ z Bìlim Nìlom u Sudanì, daê blizʹko 75% vìd zagalʹnoï kìlʹkostì vodi, ŝo teče v Nìlì vìd Hartuma do girla. Ce dozvolâê zrošuvati sìlʹsʹkogospodarsʹkì polâ v Sudanì ta Êgiptì ta zbuduvati gìdroelektrostancìû. Kraïnoû, âka najmenše vikoristovuê svoï resursi, ê Efìopìâ, hoča same z ïï teritorìï vodi, bagatì minerałami živlâtʹ nižnû tečìû basejnu rìčki. U HÌH – na počatku HH st. Velikobritanìâ z peremìnnim uspìhom namagalasâ zabezpečiti Êgiptu pravo na vodi Nìlu. Efìopìâ, hoča ì ne zmogla provoditi gìdrologìčnì roboti na svoïj teritorìï, dositʹ efektivno vistupila proti budʹ-âkih normativnih aktìv, âkì pozbavlâli b ïï prava koristuvatisâ vodami Nìlu. Polìtičnì, ekonomìčnì ta socìalʹnì zmìni za ostannì roki zmusili deržavi basejnu Nìlu rozpočati robotu, sprâmovanu na stvorennâ êdinoï pravovoï sistemi dlâ vsìêï rìčki. Êgipet ì Sudan, spiraûčisʹ na ìstoričnij titul ta ugodu 1959 roku, kategorično proti budʹ-âkih dìj, âkì možutʹ obmežiti ïh dostup do vodi. Efìopìâ, pobačivši možlivìstʹ rozvitku, virìšila skoristatisâ Golubim Nìlom ì rozpočati budìvnictvo najbìlʹšoï dambi v Africì, vìdomoï âk Greblâ Velikogo Efìopsʹkogo Renesansu (GVER). Ce prizvelo do polìtičnogo konfliktu mìž trʹoma kraïnami, v âkomu navodâtʹsâ argumenti, pov`âzanì z pravom koristuvannâ rìčkoû, ŝo protìkaê čerez teritorìû kraïni, ìstoričnim titulom, činnìstû ugod, ukladenih u kolonìalʹnij perìod, ì škodoû tretìm kraïnam. Efìopìâ otrimala pogrozi vìjsʹkovogo vtručannâ. Usì cì problemi ê rezulʹtatom polìtiki êvropejsʹkih kraïn v regìonì, golovnim činom Velikobritanìï, protâgom kolonìalʹnogo perìodu ta vìdsutnostì kompromìsu mìž deržavami basejnu, âkij čìtko viznačav bi pravila vikoristannâ Nìlu deržavami, roztašovanimi v jogo dolinì. Ûridična superečka mìž Efìopìêû, Êgiptom ta Sudanom na razì vedetʹsâ mirno, ì do ïï virìšennâ zalučeno velikì deržavi ì mìžnarodnì organìzacìï.
Keywords: Nil; regulacje prawne; historia; Nil Błękitny; Egipt; Sudan; Etiopia; zarządzanie Nilem; budowa zapory w Etiopii; prawa suwerenne do rzeki; prawo do wody; mediacje międzynarodowe; Nìl; pravovì normi; ìstorìâ; Golubij Nìl; Êgipet; Efìopìâ; upravlìnnâ Nìlom; budìvnictvo dambi v Efìopìï; pitannâ suverennì prava na rìčki; pravo na vodu; mìžnarodne poserednictvo