Predmet zločinu “Deklaruvannâ nedostovìrnoï ìnformacìï” - Gordìênko, Volodimir (Lʹvìvsʹkij nacìonalʹnij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2021)
Konwencja ONZ przeciwko korupcji z dnia 31 października 2003 r. w art. 8 „Kodeksu postępowania urzędników publicznych” ustawia, że każde Państwo-Strona dąży, w stosownych przypadkach i zgodnie z podstawowymi zasadami swojego prawa krajowego, do przyjęcia środków i systemów zobowiązujących urzędników państwowych do składania deklaracji o czynnościach, zawodach, inwestycjach, aktywach oraz o znaczących prezentach lub zyskach, które mogą prowadzić do konfliktu interesów w związku z pełnieniem przez nich funkcji urzędników publicznych. Zgodnie z wyżej wymienioną Konwencją, Rada Najwyższa Ukrainy przyjęła ustawę Ukrainy „O zapobieganiu korupcji” z dnia 14 października 2014 r., nr 1700-VII, która wprowadziła obowiązek składania deklaracji przez urzędników państwowych, wskazując informacje o czynnościach, zawodach, inwestycjach, aktywach oraz znaczących prezentach lub zyskach, które mogą prowadzić do konfliktu interesów w związku z pełnieniem przez nich funkcji urzędników publicznych. Ponadto Rada Najwyższa Ukrainy wprowadziła аrt. 366-2 „Zgłaszanie fałszywych informacji” do Кodeksu karnego Ukrainy, który przewiduje odpowiedzialność karną za сelowe przekazanie przez podmiot deklarujący świadomie nierzetelnych informacji do deklaracjі osoby upoważnionej do pełnienia funkcji administracji państwowej lub samorządu terytorialnego, przewidziane w Ustawie Ukrainy „O zapobieganiu korupcji", jeżeli takie informacje różnią się od wiarygodnych kwotą 500 minimum egzystencji dla osób pełnosprawnych. Ustawa Ukrainy „О zapobieganiu korupcji” nie definiuje terminu „deklaracja osoby upoważnionej do pełnienia funkcji administracji państwowej lub samorządu terytorialnego”, co komplikuje ustalenie cech przestępstwa „Zgłaszanie fałszywych informacji”. Dlatego proponujemy następującą definicję deklaracji osoby upoważnionej do pełnienia funkcji państwa lub samorządu – są to wiarygodne informacje, które są przekazywane poprzez wypełnienie odpowiedniego formularza elektronicznego we własnym osobistym biurze elektronicznym w Zunifikowanym Rejestrze Państwowym deklaracji osób uprawnionych do wykonywania funkcji państwa lub samorządu terytorialnego w zakresie dochodów, prezentów, aktywów pieniężnych, dostępnych zobowiązań finansowych, informacje na temat bankowości i innych instytucji finansowych z rachunkami podmiotu deklarującego lub członków jego rodziny, wydatkami, pracą w niepełnym wymiarze godzin, członkostwem w organizacjach itp., są podpisane za pomocą osobistego kwalifikowanego podpisu elektronicznego i są publikowane na oficjalnej stronie internetowej krajowej agencji antykorupcyjnej.
Keywords: konwencja; korupcja; deklaracja; fałszywe informacje