Kilka uwag o pociągnięciu do odpowiedzialności karnej za zestrzelenie samolotu MH17 - Krzan, Bartłomiej (Lʹvìvsʹkij nacìonalʹnij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2021)
Zbittâ lìtaka MH17, ŝo potâgnulo za soboû blizʹko 300 smertej osìb, gliboko zvorušilo svìtovu gromadsʹku dumku. Tragìčnij ìncident pereklavsâ na râd mìžnarodnih reakcìj, v tomu čislì ì na zalučennâ rìznomanìtnih sudovih ìnstancìj ta mìžnarodnih tribunalìv (zokrema Êvropejsʹkogo sudu z prav lûdini a takož Mìžnarodnogo sudu OON). U stattì zdìjsneno sprobu analìzu pravovih ta krimìnalʹnih naslìdkìv ìncide Zavdânnâm stattì takož ê predstaviti cìlìsnij poglâd na karno-pravovì mìžnarodnì naslìdki ìncidentu ìz perspektivi Radi bezpeki OON, zokrema rezolûcìï 2166 vìd 21 lipnâ 2014 roku, âka nagološuê na važlivostì pritâgnennâ do vìdpovìdalʹnostì vikonavcìv zločinu – zbittâ MH17. A viâsnennâ cʹogo ê možlivim âk na rìvnì svìtovoï gromadsʹkostì, tak ì na zagalʹnoderžavnomu rìvnì konkretnoï kraïni. Râd mìžnarodnih ugod, zokrema Čikazʹka konvencìâ Pro mìžnarodnu civìlʹnu avìacìû a takož Monrealʹsʹka konvencìâ Pro borotʹbu ì zapobìgannâ bezpravnih dìj sprâmovanih proti bezpeki avìacìï viznaûtʹ principi teritorìalʹnoï ûrisdikcìï abo ûrisdikcìï deržavi, v kotrìj zareêstrovane povìtrâne sudno. Ìnšì naâvnì ìnstrumenti peredbačaûtʹ zvernennâ do ûristdikcìï deržav (deržavi), gromadâni kotrih (kotroï) stalisʹ žertvami zamahu, abo do kraïni gromadânstva vikonavcâ zločinu abo jogo mìscâ proživannâ, abo ž poklikaûčisʹ na unìversalʹnuûristdikcìû. Zrazu ž pìslâ tragedìï MH17 Ukraïna zvernulasâ za dopomogoû v provedennì slìdstva do Mìžnarodnoï organìzacìï civìlʹnoï avìacìï a potìm pogodilasʹ na prohannâ golladsʹkoï storoni peredati spravu, z tìêï pričini, ŝo najčiselʹnìšoû grupoû poterpìlih buli vlasne gromadâni Gollandìï. Slìdstvo v cìj spravì povela Spìlʹna slìdča grupa. Na počatku lipnâ 2017 roku kraïni-učasnicì cìêï Grupi (Avstralìâ, Belʹgìâ, Malajzìâ, Ukraïna ì Gollandìâ) prijnâli rìšennâ, ŝo pritâgnennâ do vìdpovìdalʹnostì pìdozrûvanih u zbittì lìtaka MH17 bude provoditisʹ u Gollandìï u vìdpovìdnostì z gollandsʹkim zakonodavstvom. Takim činom 7 lipnâ 2017 u Tallìnnì bula pìdpisana ugoda mìž Korolìvstvom Nìderlandi ta Ukraïnoû pro mìžnarodnu ûridičnu spìvpracû v zv`âzku ìz faktom zbittâ lìtaka Malazìjsʹkih avìalìnìj MN17. Vìdpovìdno v červnì 2019 roku povìdomleno, ŝo gollandsʹka prokuratura vede rozslìduvannâ po vìdnošennû do čotirʹoh pìdozrûvanih osìb u skoênnì avìakatastrofi spolučennâ MN17, vnaslìdok âkoï zaginulo 298 osìb na bortu. Sudovij proces rozpočavsâ 9 bereznâ 2020 r. V červnì 2021 roku sud vvìjšovu faz u proceduri otrimannâ dokazìv.
Keywords: zestrzelenie MH17; Międzynarodowy Trybunał Karny; odpowiedzialność karna; Ukraina; zbittâ lìtaka MN17; Mìžnarodnij krimìnalʹnij sud; krimìnalʹ-na vìdpovìdalʹnìstʹ; Україна