Osoblivostì pravovogo regulûvannâ distancìjnoï pracì v Ukraïnì - Stasìv, Oksana (Lʹvìvsʹkij nacìonalʹnij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2021)
Artykuł poświęcony jest badaniu zdalnej pracy na Ukrainie. Autorka podkreśla wagę oddzielenia od pojęcia „pracy zdalnej” takich pojęć, jak „telepraca” i „praca w domu”. Udowodniono, że praca zdalna jest formą organizacji pracy mającą takie cechy, jak: świadczenie pracy poza lokalem pracodawcy, według wyboru pracownika; dostępność pisemnej umowy o pracy zdalnej; zapewnienie pracownikowi przestrzegania norm ochrony pracy; zastosowanie technologii informacyjnych i komunikacyjnych w realizacji funkcji pracy; samodzielne dzielenie czasu pracy przez pracownika; brak zastosowania przepisów wewnętrznego regulaminu pracy, chyba że umowa o pracę stanowi inaczej (jednak oznaki tych przepisów są nadal obecne w organizacji pracy zdalnej, na przykład prawo do odpoczynku (okres odłączenia), przerwanie przez pracownika komunikacjiz pracodawcą, i to nie będzie naruszeniem umowa o pracę lub dyscypliny pracy); procedura udostępniania sprzętu, dostarczania oprogramowania i sprzętu komputerowego, ochrony informacji i innych środków określa umowa o pracę, w pozostałych przypadkach opłacana przez pracodawcę. Podkreśla się również, że „praca zdalna” i „telepraca” to różne pojęcia. Ostatnia nie jest w ogóle uregulowana w prawie krajowym. Taką, zgodnie z Europejską ramową umową o telepracy, jest praca z wykorzystaniem technologii informatycznych na podstawie umowy o pracę, gdy praca, która może być wykonywana w siedzibie pracodawcy, jest wykonywana na stałe poza tą siedzibą. W takim przypadku wszelkie kosztyzwiązane z wyposażeniem organizacyjnym i technicznym miejsca pracy pracownika ponosi pracodawca. Obowiązkowe jest również informowanie o bezpieczeństwie pracy podczas wykonywania funkcji pracy, w szczególności przy pracy z urządzeniami ekranowymi. Standardowe godziny pracy są takie same jak dla wszystkich innych pracowników pracujących w siedzibie pracodawcy. Udowodniono, że praca w domu jest podgatunkiem pracy zdalnej, gdyż jest ona wykonywana poza siedzibą pracodawcy, co kiedyś było podstawą do uznania tożsamości tych pojęć przez ustawodawcę. Chociaż w treści są to różne pojęcia. Praca w domu ma swoje wyróżniające cechy, takie jak wykonywanie w miejscu zamieszkania pracownika lub w innym wybranym przez niego miejscu; wykonywanie w celu wytworzenia towarów lub świadczenia usług pod kontrolą pracodawcy; może być wykonywana przez pracowników o niskich kwalifikacjach wykonujących proste prace ręczne; obowiązkowy jest ogólny tryb pracy przedsiębiorstwa, instytucji, organizacji, chyba że umowa o pracę stanowi inaczej.
Keywords: praca zdalna; praca w domu; stosunki pracy; funkcja pracy; distancìjna pracâ; nadomna pracâ; trudovì vìdnosini; trudova funkcìâ