Szczególne przepisy prawne zawarte w ustawach regulujących działalność agencji rządowych w Polsce kontra postępowanie przed sądami administracyjnymi : Wybrane zagadnienia - Bieś-Srokosz, Paulina (Lʹvìvsʹkij nacìonalʹnij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2021)
Organ deržavnogo upravlìnnâ virìšuê spravi za dopomogoû admìnìstrativnih rìšenʹ. Cì rìšennâ ê admìnìstrativnimi aktami, na pìdstavì âkih organ vladi nadaê abo pìdtverdžuê vže ìsnuûče pravo či obov'âzok. Vìdpovìdno do norm kodeksu, admìnìstrativne rìšennâ maê buti vručene adresatovì. Porâdok vručennâ povinen buti efektivnim ì vìdpovìdati položennâm Kodeksu admìnìstrativnogo sudočinstva, ŝob adresat mìg oskaržiti rìšennâ protâgom 14 dnìv z dati jogo oderžannâ. Slìd rozrìznâti dvì formi vvedennâ admìnìstrativnogo rìšennâ v pravovij obìg. Osnovnim ì peršim sposobom ê vručennâ u pisʹmovìj formì. Pìd vručennâm rìšennâ v pisʹmovìj formì slìd rozumìti dostavku jogo origìnalu. Kožna kopìâ rìšennâ, âke vručaêtʹsâ storonam, povinna buti pìdpisana osoboû abo osobami, upovnovaženimi na ïï vidannâ, ŝob dokument mav silu origìnalu. Drugoû formoû vvedennâ admìnìstrativnogo rìšennâ v zakonnij obìg ê jogo vručennâ zasobami elektronnogo zv`âzku. Vidannâ rìšennâ u formì elektronnogo dokumenta – ce skladannâ takogo dokumentu zgìdno z zakonom pro dostup do publìčnoï ìnformacìï ta skrìplennâ jogo zahiŝenim elektronnim pìdpisom, verifìkovanim dìjsnim kvalìfìkovanim sertifìkatom. Rìšennâ, ŝo buli vidanì u formì elektronnogo dokumenta, vìdpovìdno do st. 391 § 1, vručaûtʹsâ storonam zasobami elektronnogo zv`âzku. U vinâtkovih vipadkah, u razì rìšenʹ u formì elektronnogo dokumenta, âkì buli skrìplenì kvalìfìkovanim elektronnim pìdpisom, dovìrenim pìdpisom abo osobistim pìdpisom. Klûčovim faktom u cʹomu pitannì ê te, ŝo admìnìstrativne rìšennâ, âke ne bude vručene storonì, vse ŝe ê aktom, ŝo ne maê nìâkogo vplivu na neï. Otže, eksternalìzacìâ rìšennâ stosovno storoni stvorûê novu procesualʹnu situacìû (napriklad, možlivìstʹ podannâ apelâcìï). Admìnìstrativne rìšennâ počinaê svoê zakonne ìsnuvannâ z momentu ogološennâ abo vručennâ storonì, ì organ, âkij jogo vidav, pov`âzanij z cim momentom. Tomu pitannâ, či nevručennâ rìšennâ adresatu ê porušennâm jogo prav, či cej priklad slìd rozglâdati okremo, posilaûčisʹ na konkretnu situacìû, napriklad, obgovorenu v stattì? Sproba vìdpovìsti na ce pitannâ – u proponovanìj stattì. Âk priklad rozglânuto situacìû fermera, âkomu Agentstvo restrukturizacìï ta modernìzacìï sìlʹsʹkogo gospodarstva ne vručilo admìnìstrativnogo rìšennâ, a zdìjsnilo perekaz na bankìvsʹkij rahunok.
Keywords: organ administracji publicznej; decyzja administracyjna; odwołanie od decyzji; dostarczenie decyzji; postępowanie przed sądami administracyjnymi; organ deržavnogo upravlìnnâ; admìnìstrativne rìšennâ; apelâcìâ do rìšennâ; vručennâ rìšennâ; procesi v admìnìstrativnih sudah