Narodowa Demokracja wobec kwestii ukraińskiej w II Rzeczypospolitej - Krychowski, Adam (Lʹvìvsʹkij nacìonalʹnij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2021)
Pozicìâ narodno-demokratičnogo taboru z ukraïnsʹkogo pitannâ u Polʹsʹkìj Respublìcì značnoû mìroû bula rezulʹtatom važkoï spìlʹnoï ìstorìï oboh narodìv. Počatki možna prostežiti ŝe u Rečì Pospolitìj. Varto zgadati kozacʹkì povstannâ. Odnak klûčovim perìodom dlâ rozvitku vìdnosin mìž susìdnìmi slov'ânsʹkimi narodami bulo XIX stolìttâ. Ce čas rozvitku nacìonalʹnoï svìdomostì ta poâvi sučasnih nacìonalʹnih ruhìv. Opisuûči pričini polʹsʹko-ukraïnsʹkogo protistoânnâ, neobhìdno takož zgadati relìgìjnì pitannâ. Perevažna bìlʹšìstʹ polâkìv – katoliki. Ce vìdìgralo duže važlivu rolʹ u narodno-demokratičnìj ìdeologìï, oskìlʹki endeki zagalom ototožnûvali polʹsʹkìstʹ ìz rimo-katolicʹkoû vìroû. U Galičinì bìlʹšìstʹ ukraïnsʹkogo naselennâ skladali greko-katoliki. Odnak u vipadku pìdrosìjsʹkih zemelʹ, takih âk Volinʹ, pravoslav'â âvno domìnuvalo. Nacìonalʹna aktivnìstʹ ukraïncìv počinaê pomìtno zrostati naprikìncì XIX stolìttâ.Stvorennâ Ukraïnsʹkoï radikalʹnoï partìï v 1890 r. stalo vagomoû podìêû. Same z cʹogo ugrupovannâ pìznìše vinikli ŝe dvì partìï: Ukraïnsʹka nacìonaldemokratična partìâ ta Ukraïnsʹka socìal-demokratična partìâ. Počatok XX stolìttâ – ce perìod podalʹših uskladnenʹ u polʹsʹko-ukraïnsʹkih vìdnosinah. Pìslâ zakìnčennâ Peršoï svìtovoï vìjni ukraïncì namagalisâ stvoriti vlasnì nezaležnì deržavi. Progološenì Zahìdnoukraïnsʹka Narodna Respublìka ta Ukraïnsʹka Narodna Respublìka viâvilisʹ liše efemerami. Na takij stan rečej najbìlʹše vplinula mìžnarodna situacìâ, âka bula vkraj nespriâtlivoû dlâ ukraïnsʹkoï nezaležnicʹkoï dìâlʹnostì. Rezulʹtatom majbutnìh rìšenʹ stav podìl zemelʹ, zaselenih ukraïncâmi, perevažno mìž Polʹsʹkoû Respublìkoû ta Radânsʹkim Soûzom. Situacìâ na kolišnìh shìdnih terenah Rečì Pospolitoï vìdrazu pìslâ zakìnčennâ Peršoï svìtovoï vìjni deâkij čas bula duže skladnoû. Takij stan sprav značnoû mìroû buv zumovlenij vìdsutnìstû mìžnarodnogo vregulûvannâ statusu cih terenìv. V rezulʹtatì domovlenostej 25 červnâ 1919 r. Polʹŝì nadano timčasove vrâduvannâ nad Shìdnoû Galičinoû. U 1923 rocì bulo virìšeno osta-točno priêdnati cû teritorìû do Polʹsʹkoï Respublìki. Nacìonalʹnij tabìr poslìdovno kritikuvav federativnu ta prometeïstʹsku koncepcìï Pìlsudsʹkogo. Vìn takož buv proti budʹ-âkih sprob domovitisʹ z ukraïncâmi. Do nih stavilisʹ âk do zagrozi polʹsʹkìj deržavì. Propozicìï ŝodo stvorennâ avtonomìï na teritorìâh z velikim vìdsotkom ukraïnsʹkogo naselennâ vvažalisâ neprijnâtnimi.
Keywords: II Rzeczpospolita; stosunki polsko-ukraińskie; Narodowa Demokracja; Kresy Wschodnie; separatyzm; mniejszości narodowe; Polʹsʹka Respublìka; polʹsʹko-ukraïnsʹkì vìdnosini; Narodna demokratìâ; Shìdnì tereni Polʹsʹkoï Respublìki; separatizm; nacìonalʹnì menšini