Psychofizjologiczne skutki pandemii COVID-19 w badaniach dokumentów : rozważania teoretyczne - Walicka-Marek, Halina; Marek, Ewelina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
COVID-19 jest chorobą powodowaną przez zakażenie wirusem SARS-CoV-2, który został wykryty w 2019 r. Choroba szybko rozprzestrzeniła się na cały świat, prowadząc do pandemii. Przebieg zakażenia był zróżnicowany: od bezobjawowego po ciężki z licznymi powikłaniami, mogącymi prowadzić do zgonu. W artykule skupiono się na neuropsychiatrycznych konsekwencjach zakażenia SARS-CoV-2 w obszarze badań pisma ręcznego i dokumentów oraz na potrzebie interdyscyplinarnego dostosowania procedur do nowej popandemicznej rzeczywistości. Liczne publikacje przedstawiają dowody na nowy zespół neurologiczny po COVID-19. Wyniki wykazują, że u 34% pacjentów w następstwie choroby zaobserwowano istotne pogorszenie w funkcjonowaniu w różnych obszarach poznawczych. Badania pokazują, że tylko niespełna 13% ozdrowieńców nie miało objawów związanych z COVID-19, podczas gdy 32% miało jeden lub dwa objawy, a 55% trzy i więcej. Niejasne jest, jak należy oceniać stopień świadomości do swobodnego powzięcia decyzji i wyrażania woli u osób cierpiących na powikłania pocovidowe. Nieznane są długofalowe konsekwencje zakażenia SARS-CoV-2, dlatego konieczne jest prowadzenie interdyscyplinarnych badań w tym kierunku.
Keywords: COVID-19; zaburzenia neuropsychiatryczne; mgła mózgowa; zaburzenia komunikacji językowej; świadome powzięcie decyzji i wyrażanie woli