Typowanie autorów anonimów zawierających groźby karalne za pomocą czynności operacyjno-rozpoznawczych - Szumski, Adrian (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Anonimy są szczególnymi przykładami pism występujących w praktyce śledczej. Stanowią one dodatkowe wyzwanie w sprawach karnych ze względu na nieznajomość ich autora. Wśród pism anonimowych wyróżniamy także anonimy zawierające groźby karalne, stanowiące przestępstwo penalizowane przez polski Kodeks karny. Biorąc pod uwagę niebezpieczeństwo realizacji zawartych w nich gróźb, szybkie ustalenie osób związanych z ich dostarczaniem (w tym autora) jest niezwykle istotne. Pomocne w tym zakresie mogą być czynności operacyjno-rozpoznawcze. Niejawny charakter takich czynności, jak również uniwersalność oraz elastyczność wynikająca z małego stopnia sformalizowania, zapewniają im dużą skuteczność. Należy jednak pamiętać, że czynności operacyjno-rozpoznawcze pozwalają jedynie na wytypowanie osób potencjalnie związanych ze sprawą, natomiast dokonanie wiążących ustaleń w tym zakresie wymaga prowadzenia dalszych czynności.
Keywords: anonim; groźba karalna; autor; czynności operacyjno-rozpoznawcze