Podobieństwo rodzinne – studium przypadku - Solarz, Liliana (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Czynność pisania znana jest nam od najmłodszych lat życia, zanim pójdziemy do szkoły. Często małe dzieci naśladują pismo podpatrzone u rodziców. Potem następuje nauka pisania pierwszych liter, pisane są słowa, aż wreszcie zdania i całe teksty. Nauka rozpoczyna się od podstawowego wzoru pisania, by z biegiem czasu i dzięki praktyce dojść do pisma wyrobionego. Wiadomo również, iż pismo ręczne jest zindywidualizowanym psychofizycznym śladem człowieka pozostawionym na różnego rodzaju podłożach pisarskich. Często zdarza się, iż na cechy pisma dziecka mogą mieć wpływ również cechy pisma rodziców, które pojawiają się pod wpływem naśladownictwa podczas pisania. Autorka niniejszej publikacji będzie próbowała przedstawić własną ocenę na podstawie badanych próbek pisma osób, które pochodzą z najbliższego kręgu rodziny oraz ustalić, czy można mówić o występowaniu podobieństwa rodzinnego i czy istnieje możliwość popełnienia błędu przy wydawaniu wniosków końcowych w opinii.
Keywords: pismoznawstwo; rodzina; podobieństwa; identyfikacja grupowa pisma