Graficzne wymiary emocji – peryferie pismoznawstwa - Owoc, Mirosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Proste emocje, jakie wynikają z nieoczekiwanej, niezręcznej sytuacji towarzyszącej podpisywaniu się, z wymuszonego pośpiechu przy składaniu serii podpisów lub z incydentalnego pisania „drugą ręką”, zaburzają naturalny obraz pisma. Brak języka opisu tych zniekształceń uniemożliwia stwierdzenie ich rodzaju już w momencie powstawania i wyklucza niezwłoczne powtórzenie czynności pobierania materiału porównawczego kreślonego na polecenie. Przedstawiony casus pokazuje możliwość późniejszego wykrycia – na etapie opiniowania – graficznych śladów emocji w materiale porównawczym „bezwpływowym”, kreślonym w nieznanych warunkach.
Keywords: podpisy kreślone na polecenie; wpływ emocji na obraz pisma