Cechy zapisów wykonanych przy pomocy urządzenia Kamvas Pro 13 - Leśniak, Marek; Zadworna, Sylwia (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Autorzy starali się udzielić odpowiedzi na pytanie, na ile podpisy wykonane na urządzeniu elektronicznym Kamvas Pro 13 odzwierciedlają proporcje pomiędzy wybranymi elementami graficznymi w stosunku do podpisów wykonanych w tradycyjny sposób na papierze. Badania objęły łącznie 264 podpisy wykonane przez 24 osoby. Każda osoba złożyła osiem podpisów na papierze oraz trzy podpisy na urządzeniu elektronicznym. Wynik badania wskazuje, że stosunkowo niewielka część osób (21%) zachowuje zgodność proporcji elementów graficznych w podpisach składanych na papierze oraz w podpisach składanych za pomocą urządzenia elektronicznego.
Keywords: pismo ręczne; urządzenia elektroniczne; cechy mierzalne pisma ręcznego