Wysoka powtarzalność cech graficznych jako argument w ekspertyzach paraf - Koziczak, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Ze względu na niską wartość identyfikacyjną inicjałów (podpisów o jak najbardziej skróconej i uproszczonej formie) ekspertyzy potwierdzające ich autentyczność często mają charakter niekategoryczny. Jednak wyciągając negatywne wnioski, eksperci są zwykle mniej ostrożni i jednoznacznie wykluczają autentyczność inicjałów, jeśli materiał referencyjny jest stabilny, tj. charakteryzuje się powtarzalnymi cechami graficznymi, a kwestionowany inicjał wyraźnie się od niego różni. Choć trudno odejść od nawykowego sposobu pisania, wszystkie dotychczasowe badania eksperymentalne dowodzą, że przynajmniej dla kilku procent osób jest to zadanie całkowicie wykonalne. Co więcej, prawdopodobieństwo stworzenia podpisu zupełnie odmiennego od naturalnego jest tym większe, im krótszy jest podpis. Dlatego pochopne wykluczenie autentyczności inicjałów jest ryzykowne. Negatywne opinie powinny być zatem formułowane równie ostrożnie, jak pozytywne. Tym bardziej że nieuzasadnione wykluczenie autentyczności inicjału może doprowadzić do skazania niewinnej osoby za przestępstwo posługiwania się sfałszowanym dokumentem.
Keywords: badania podpisów; parafy; autentyczność paraf; identyfikacja paraf; ekspert pisma ręcznego