Wiedza pracowników administracji publicznej na temat weryfikowania dokumentów w kontekście ustawy o dokumentach publicznych - Koczur, Joanna; Leśniak, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Prezentowany artykuł jest doniesieniem z badań empirycznych przeprowadzonych w Zespole Kryminalistyki Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego. Przedmiotem badań ankietowych uczyniono poziom przygotowania urzędników administracji publicznej do weryfikacji tożsamości lub uprawnień petentów na podstawie przedkładanych przez nich dokumentów. Generalnie wyniki prezentowanych badań własnych prowadzą do wniosku, iż pracownicy administracji publicznej nie są odpowiednio przygotowani do sprawdzania autentyczności okazywanych im dokumentów.
Keywords: dokument; administracja publiczna; weryfikacja autentyczności