Ekspertyza pismoznawcza w procesie oceny ważności testamentu – wybrane problemy praktyczne - Jagiełło, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Ekspertyza pismoznawcza w procesie oceny wartości testamentu jest zagadnieniem wielowątkowym. Niniejszy artykuł te wątki i problemy naświetla. W tym celu dokonana została analiza akt spraw karnych, w których badano głównie podejście sądu orzekającego do analizy testamentów własnoręcznych i sporządzonych notarialnie. Próba ta jest niewielka – 10 akt spraw karnych w sądach warszawskich. Jednak celem tego zabiegu było niejako wstępne, pilotażowe sprawdzenie potencjału badawczego, co zostało potwierdzone. W artykule sformułowano szereg hipotez i postawiono pytania, które w przyszłości wymagają głębokiej naukowej eksploracji. Tytułowe zagadnienie ma charakter wysoce interdyscyplinarny, przenikają się bowiem w nim kwestie prawa cywilnego, karnego procesowego czy taktyki kryminalistycznej.
Keywords: testament; testator; choroba; notariusz; próba pisma