Przestępstwa biegłych związane z wydaniem fałszywej opinii : studium kryminalistyczne - Hrehorowicz, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki przestępstw biegłych sądowych związanej z wydaniem fałszywej opinii w teorii i praktyce. Artykuł przygotowano na podstawie kwerendy literatury kryminalistycznej oraz na podstawie wyników badań własnych dotyczących przestępstwa z art. 233 § 4 i 4a Kodeksu karnego. Artykuł podzielono na dwie części. W pierwszej przedstawiono teoretyczne aspekty przestępstwa związanego z wydaniem przez biegłego fałszywej opinii. Druga część stanowi prezentację wyników badań własnych, podsumowaną wnioskami z przeprowadzonych analiz. Wyniki badań wskazują, że kondycja wymiaru sprawiedliwości związana z fałszywym opiniowaniem nie jest zła, jednakże organy procesowe spotykają się z dwojakiego rodzaju problemami związanymi z tym zagadnieniem. Po pierwsze, konstrukcja umyślności przestępstwa z art. 233 § 4 Kodeksu karnego rzutuje na ograniczone możliwości przypisania biegłemu popełnienia przestępstwa fałszywej opinii, a po drugie organy procesowe często mylnie dokonują subsumpcji stanu faktycznego co do przesłanek odpowiedzialności biegłego za wydanie fałszywej opinii.
Keywords: opinia biegłego; odpowiedzialność karna za wydanie fałszywej opinii; polski system prawny; fałszywe opinie wydane umyślnie; fałszywe opinie wydane nieumyślnie; badania aktowe