Cechy graficzne w poszczególnych typach prób pisma ręcznego - Dzida, Jagoda (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Cechy graficzne pisma ręcznego rzadko są przedmiotem osobnych badań. Zazwyczaj stanowią jedynie element brany pod uwagę w ramach ekspertyzy pismoznawczej. Co ciekawe, za ich pomocą można próbować określić typ próby pisma ręcznego, gdyż częstość występowania niektórych cech graficznych jest związana z typem próby. Celem określenia dokładnego związku między typem próby pisma a częstotliwością występowania w niej niektórych cech graficznych badaniom poddano próby pisma ręcznego 11 typów pochodzące od 100 probantów. W próbach zbadano liczbę cech motorycznych, a także odchylenie standardowe wybranych cech mierzalnych. W celu analizy statystycznej dokonanych pomiarów posłużono się ANOVĄ Friedmana i testami post-hoc. Badania wykazały, że pewne cechy graficzne (jak np. liczba oderwań i zatrzymań) występują znacznie częściej w niektórych typach prób niż w innych, dzięki czemu cechy mogą być przydatne do określania typu próby pisma ręcznego. Należałoby zbadać pewne dodatkowe cechy motoryczne (np. naciskowość), mierzalne, a także rozważyć uwzględnienie dodatkowych rodzajów cech (m.in. cech konstrukcyjnych), gdyż pomogłyby one różnicować typy prób, które obecnie są do siebie istotnie podobne (np. naturalne i niezamierzenie nienaturalne).
Keywords: próba pisma; cechy graficzne; cechy motoryczne; cechy mierzalne; typ próby pisma