Fałszerstwo, którego nie było – nowe badania pisma Fryderyka Chopina - Bulska, Ewa; Wagner, Barbara; Tomaszewski, Tadeusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Na zlecenie National Institute of Frederic Chopin in Warsaw, Poland został zrealizowany projekt naukowy, polegający na przeprowadzeniu kryminalistycznych badań wszystkich rękopisów zgromadzonych w Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie, których wykonanie przypisano wielkiemu polskiemu kompozytorowi. Badania te nie doprowadziły do ujawnienia dokumentów, które zawierałyby oznaki fałszowania pisma Chopina, z jednym jednak wyjątkiem: rękopis zawierający nuty kompozycji fortepianowej Impromptu AS-dur op. 29 z roku 1837 zawierał ślady retuszy, uzupełnień fragmentów zapisów ręcznych i podpisu Chopina oraz uzupełnienia końcówek pięciolinii. Powstało zatem pytanie, kiedy te poprawki pierwotnych zapisów zostały wykonane, a w szczególności, czy mogły zostać dokonane przez samego kompozytora lub jemu współczesnych albo też czy dokonano ich później. Uznano, że odpowiedź na to pytanie mogą ułatwić pogłębione kryminalistyczno-techniczne badania dokumentu oraz badania chemiczne środka kryjącego (atramentu), jakim wykonano zapisy i ich poprawki – dla ustalenia jednorodności lub braku jednorodności środka kryjącego oraz czasu powstania zmian w dokumencie. Badania takie były utrudnione, ponieważ nie było możliwe ich przeprowadzenie w pełnym zakresie w laboratorium; w szczególności ze względów bezpieczeństwa próbki do badań chemicznych musiały być pobrane in situ, tj. w miejscu przechowywania kwestionowanego dokumentu. Badania zostały przeprowadzone przez ekspertów Centrum Nauk Sądowych oraz Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego, zaś dla ich zrealizowania konieczne było stworzenie unikalnej, nowej metody, która okazała się przydatna w badaniach cennych dokumentów o historycznym znaczeniu.
Keywords: badania pisma ręcznego; kryminalistyczne badania dokumentów; chemiczne badania atramentów; rękopis muzyczny; pismo Chopina; nowa metoda