Państwo Islamskie w środowisku międzynarodowym - Cymbaluk, Łukasz (2023)
Praca koncentruje się na politycznych implikacjach Państwa Islamskiego w środowisku międzynarodowym. Powołana na terenach Iraku i Syrii struktura polityczna posiadała kluczowe atrybuty państwowości, czyli władzę, terytorium oraz ludność, niemniej Państwo Islamskie nie uzyskało uznania międzynarodowego (z tego powodu można je klasyfikować jako państwo de facto). Kalifat dążył do rewizji ładu regionalnego i globalnego, a także do wprowadzenia porządku opierającego się na radykalnej (safickiej) interpretacji islamu – najważniejsze założenia organizacji zostały zawarte w strategii „pozostawania i ekspansji”.W rozprawie przeanalizowano interakcje między Państwem Islamskim a jego otoczeniem oraz reakcje (i inne działania polityczne) podejmowane przez aktorów środowiska międzynarodowego w kontekście aktywności ugrupowania. Celem badawczym pracy jest również ustalenie kryteriów sukcesów i porażki Państwa islamskiego związanych z ideologią i koncepcją strategiczną organizacji.
Keywords: Państwo Islamskie; państwo de facto; kalifat; Irak; Syria; rewolucyjny salafizm; dżihadyzm; radykalizm islamski; terroryzm