Zakaz kastracji w prawie rzymskim - Rominkiewicz, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Niniejsza praca poświęcona jest rzymskim zakazom dotyczącym kastracji. Cesarstwo rzymskie było jedynym państwem antycznym, którego władcy starali się przeciwdziałać temu okrutnemu zabiegowi. We wstępie Autor przedstawił m.in. aktualny stan badań dotyczących wybranego przez niego tematu oraz podstawową terminologię dotyczącą osób poddanych kastracji. Dwa pierwsze rozdziały są wprowadzeniem do tematyki, która stanowi główną część rozprawy. W pierwszym z nich Autor przedstawił kastrację jako praktykę religijną, stosowaną głównie przez kapłanów Kybele, jako karę oraz terapię medyczną. W rozdziale drugim Autor ukazał czwarte zastosowanie kastracji w Rzymie – kastrację niewolników. Ranga i zasięg tego zjawiska spowodowały nieuniknioną reakcję na nie w prawie rzymskim. W rozdziale trzecim omówione zostały przedjustyniańskie zakazy kastracji w prawie rzymskim. W rozdziale czwartym Autor ukazał zwięźle, jak do kastracji podchodzili wyznawcy religii chrześcijańskiej. Zajął się w nim także zakazem kastracji w prawie kościelnym. Ostatni rozdział pracy poświęcony został 142 noweli Justyniana, w której cesarz ten wprowadził nowe, nieznane dotąd regulacje, mające powstrzymać praktykę kastracji na terenie cesarstwa wschodniorzymskiego.
Keywords: eunuch; kastracja; kastracja jako kara; kastracja jako praktyka religijna; kastracja ze względów medycznych; kastracja niewolników; rzymskie zakazy kastracji; Justynian I Wielki (cesarz bizantyjski; 483-565); 142 nowela Justyniana; prawo rzymskie; Bizancjum