Umowy elektroniczne i podpis elektroniczny w systemie prawa Republiki Czeskiej - Kubiczek, Adam (Wydawnictwo C.H. Beck, 2023)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest przedstawienie systemu prawa umów elektronicznych oraz podpisów elektronicznych w Republice Czeskiej. Autor omawia w nim kolejno zagadnienia dotyczące rodzajów umów elektronicznych w czeskim systemie prawnym, kwestię umowy elektronicznej jako dowodu w sądzie, zawieranie umów w czasie pandemii COVID-19 oraz rodzaje podpisów elektronicznych. Ponadto Autor w końcowej części artykułu opisuje specyfikę akredytowanych, publicznych oraz prywatnych urzędów certyfikacji, które niewątpliwie mają ścisły związek zarówno z zawieranymi umowami elektronicznymi, jak i podpisami elektronicznymi.
Keywords: umowy elektroniczne; Republika Czeska; podpis elektroniczny; prawo; urzędy certyfikacji