Przychody inwestorów z tytułu odsetek od udzielonych pożyczek społecznościowych na gruncie podatku dochodowego od osób fizycznych - Andruszko, Mateusz (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Artykuł poświęcony jest problematyce opodatkowania pożyczek social lending podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Pożyczki social lending są coraz popularniejszym zagadnieniem. Pod względem opodatkowania tematyka pożyczek społecznościowych jest prawie niezbadanym pojęciem. Autor omawia przychody będące odsetkami od udzielonych pożyczek na platformach social lending. W artykule autor klasyfikuje odsetki do źródła przychodów w ustawie o PIT. Klasyfikacja odsetek do źródła przychodu ma zasadnicze znaczenie dla inwestora. W artykule opisano konsekwencje podatkowe zakwalifikowania odsetek do przychodów z kapitałów pieniężnych. Autor analizuje również problematykę ujęcia odsetek jako przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej w orzecznictwie.
Keywords: pożyczki społecznościowe; podatek dochodowy; podatek; odsetki