Tajemnica zawodowa radcy prawnego, adwokata oraz doradcy podatkowego a obowiązek raportowania schematów podatkowych przez promotorów - Golda, Cyprian (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Celem publikacji jest dokonanie oceny zgodności (niesprzeczności) instytucji prawnej obowiązku raportowania schematów podatkowych a instytucją obowiązku zachowania tajemnicy zawodowej przez radcę prawnego, adwokata oraz doradcę podatkowego. Zgodnie z wolą ustawodawcy promotorem obowiązanym do raportowania schematów podatkowych może być bowiem także, w ramach wykonywanych czynności zawodowych, przedstawiciel każdego z wyżej wymienionych zawodów prawniczych. W tym celu autor przedstawia istotę tajemnicy zawodowej poszczególnych zawodów prawniczych zarówno poprzez analizę treści samych przepisów ustaw korporacyjnych je normujących, jak również poprzez przytoczenie stanowisk przedstawicieli poszczególnych samorządów prawniczych na znaczenie i rolę tajemnicy zawodowej w kontekście wykonywanego zawodu. Częścią publikacji jest także analiza przepisów prawa innych dziedzin prawa niż przepisy samorządowe zawodów prawniczych, które mają wpływ na ocenę istoty tajemnicy zawodowej radcy prawnego, adwokata oraz doradcy podatkowego, w tym zwłaszcza poprzez zakreślenie jej granic. W konsekwencji w dalszej części artykułu autor przedstawia i omawia instytucję obowiązku raportowania schematów podatkowych także w kontekście podmiotów, które objęte są obowiązkiem raportowania na podstawie przepisów państw trzecich oraz możliwości zwolnienia radcy prawnego, adwokata lub doradcy podatkowego z tajemnicy zawodowej przez podatnika. Finalnie autor dokonuje oceny obowiązku raportowania schematów podatkowych z perspektywy zasad i standardów tajemnicy zawodowej radcy prawnego, adwokata i doradcy podatkowego oraz wzajemnej niesprzeczności tychże instytucji w uwzględnieniem różnego rodzaju obowiązków ciążących na profesjonalnych pełnomocnikach w związku z możliwymi wariantami schematów podatkowych, jak również okolicznościami faktycznymi.
Keywords: tajemnica zawodowa radcy prawnego; tajemnica zawodowa adwokata; tajemnica zawodowa doradcy podatkowego; schemat podatkowy; schemat podatkowy standaryzowany; raportowanie schematów podatkowych