Dopuszczalność rekomendowania przez Krajową Radę Sądownictwa większej liczby kandydatów do pełnienia urzędu na stanowisku sędziego niż liczba wolnych stanowisk - Belińska, Katarzyna; Szczepaniec, Maria (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule zaprezentowane zostały rozważania dotyczące istotnej kwestii praktycznej dotyczącej możliwości podjęcia przez Krajową Radę Sądownictwa uchwały o przedstawieniu Prezydentowi RP wniosku o powołanie do pełnienia urzędu na stanowisku sędziego kandydatów w ilości większej, niż liczba wolnych stanowisk sędziowskich w danym postępowaniu konkursowym.
Keywords: Krajowa Rada Sądownictwa; powołanie na urząd sędziego; liczba kandydatów; procedura nominacyjna