Prawo w myśli politycznej Lwa Trockiego - Skrzyniarz, Jakub (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem artykułu jest próba zrekonstruowania poglądów Lwa Trockiego na prawo. Na samym wstępie artykuł opisuje źródła tych poglądów, czyli to jak na prawo i państwo patrzyli Karol Marks i Fryderyk Engels. Ojcowie marksizmu ujmowali zarówno prawo, jak i państwo w sferze nadbudowy widząc w nich głównie wyalienowany aparat ucisku, którego burżuazja używa względem proletariatu. Właściwie poglądy Trockiego na problematykę prawa są głównie pokłosiem tego, jak państwo i prawo widzieli Marks i Engels. W następnej części artykuł skupia się na tym, jak prawo wyglądało w Związku Radzieckim, pokrótce opisując nihilizm prawny, którym posługiwali się bolszewicy. W ostatniej części artykuł opisuje poglądy Trockiego, konstatując, że widział on prawo czysto instrumentalnie. Zdaniem Trockiego prawo było narzędziem inżynierii społecznej. Za jego sprawą bolszewicy mogli kreować nowy porządek w całości poświęcony ideologii komunizmu. Na sam koniec artykuł opisuje wkład Trockiego w radzieckie ustawodawstwo na przykładach konstytucji ZSRR oraz gułagów, których Trocki był pomysłodawcą.
Keywords: Lew Trocki; Włodzimierz Lenin; Karol Marks; Fryderyk Engels; prawo; państwo; Związek Radziecki; socjalizm; komunizm; rewolucja; terror; władza