Historiozofia Carla Schmitta - Chmielecki, Jan (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Autor opisuje Schmittiańską teorię historiozoficzną z Epoki neutralizacji i apolityzacji, opartej na tezie, że od XVII wieku do drugiej połowy XIX wieku w Europie do czynienia mieliśmy z wciąż postępującą neutralizacją różnych obszarów z zakresu polityczności, aż do nastania XX-wiecznej epoki technicznej, której charakter miał być dla Schmitta nieprzesądzony. Autor opisuje, czym zdaniem Schmitta jest nomos, porządek przestrzenny oparty na dominacji konkretnego elementu (ziemia, woda, ogień, powietrze). Następnie w pracy opisywany jest Heglowski duch tego świata jako koncept bliski Schmittiańskiego nomosowi. W dalszej części artykuł szczegółowo zajmuje się opisywaniem kwestii Schmittiańskiego nomosu, z uwzględnieniem symboliki biblijnych bestii: Behemota, Lewiatana i Ziza. Następna część artykułu poświęcona jest koncepcji Imperium Łacińskiego Aleksandra Kojève’a jako nawiązującego do koncepcji Schmittiańskich. Artykuł zwieńczony jest przez opis teorii Katechona, szczególnie istotnej dla historiozofii Carla Schmitta.
Keywords: Carl Schmitt; nomos; historiozofia; Behemot