Prawa człowieka – wybrane głosy krytyczne - Wyspiański, Bartosz (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Prawa człowieka można opisać jako zespół praw przysługujących każdemu człowiekowi bez względu na rasę, płeć, wyznanie, przekonania polityczne, itp., które wynikają z jego przyrodzonej i niezbywalnej godności. W doktrynie jednakże samo pojęcie praw człowieka rodzi spory interpretacyjne. Pojawiają się różne metody ich rozumienia – prawnonaturalna, deliberatywna, protestu, dyskursywna. Wyróżnia się także trzy generacje (i czwartą, która jest w trakcie konstytuowania się) praw człowieka. W literaturze krytycznie odnoszącej się do idei praw człowieka wyróżnione zostały dwie podgrupy głosów negatywnych – substancjalne i akcydentalne. Pierwsza z nich zakłada totalną ich negację jako idei, natomiast druga dotyczy jedynie ich reformy lub podkreśla pewne metody ich realizacji. Wskazuje się też związek, w jaki prawa człowieka mogą wejść z transhumanizmem i zagrożenia z tym związane.
Keywords: prawa człowieka; transhumanizm; prawo międzynarodowe