Mniejszości narodowe i ich prawa a zasada samostanowienia narodów - Wereszko, Wojciech (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Pomimo, że prawo międzynarodowe zasadniczo nie przyznaje mniejszościom narodowym prawa do samostanowienia, grupy te często odwołują się do zasady samostanowienia jako podstawy ich aspiracji niepodległościowych czy politycznych. Nie ulega wątpliwości, że zarówno kwestia samostanowienia, jak i mniejszości narodowych oraz ich praw są jednymi z bardziej problematycznych i wrażliwych zagadnień prawa międzynarodowego. Równocześnie wewnętrzny aspekt samostanowienia, na który kładzie się współcześnie nacisk, zdaje się mieć wiele wspólnego z ochroną mniejszości, a przedstawiciele tychże grup powinni mieć zapewniane efektywne uczestnictwo w życiu publicznym, co również wpisuje się w istotę samostanowienia. Biorąc powyższe pod uwagę, warto spojrzeć na problematykę zasady samostanowienia z perspektywy mniejszości narodowych oraz poddać analizie związek pomiędzy tą zasadą a ochroną tychże grup.
Keywords: mniejszości narodowe; samostanowienie; prawa mniejszości