Krytyka idei praw absolutnych w myśli Arthura J. Penty’ego - Buller, Iwo (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Arthur J. Penty, uznawany za twórcę socjalizmu cechowego i jedną z centralnych postaci brytyjskiego neomediewalizmu, jest autorem niekonwencjonalnej krytyki koncepcji praw absolutnych, łączącej zarówno argumenty tradycji konserwatywnej, jak i kolektywistycznej. Definiował prawa absolutne jako uprawnienia, które miałyby przysługiwać jednostce w sposób bezwarunkowy, nie powiązany z żadnymi obowiązkami. Ich korzenie widział w prawie rzymskim, wskazując na jego indywidualistyczny i antywspólnotowy charakter. Uważał, że to rozprzestrzenianie się prawa rzymskiego należy obwinić za upadek średniowiecza. Jako alternatywę dla praw absolutnych proponował doktrynę opartą na „zasadzie funkcji”, która uzależnia prawa od wypełniania obowiązków. Zdaniem Penty'ego taka doktryna dominowała w średniowieczu i powinna zostać przywrócona w celu obalenia systemu kapitalistycznego.
Keywords: Arthur J. Penty; prawa absolutne; prawo rzymskie; neomediewalizm