Wizje ustrojowe w myśli politycznej Sun Yat-sena i Czang Kaj-szeka - Wyspiański, Bartosz (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Autor wychodzi od krótkiego streszczenia życiorysów Sun Yat-sena i Czang Kaj-szeka, co pozwala umieścić wyżej wymienionych w danym kontekście historycznym i pokazuje ich znaczenie w kształtowaniu nowoczesnych Chin. Następnie przechodzi do opisania wizji ustrojowych Sun Yat-sena. Przedstawia, na czym polega zasada władzy ludu, wskazuje na konstytutywne elementy demokracji według Suna, demonstruje jakie składniki zawiera tzw. „pięciopodział” władzy w myśli Sun Yat-sena, by wreszcie dodać o fascynacji systemem jednopartyjnym u schyłku jego życia. W dalszej kolejności autor opisuje myśl ustrojową Czang Kaj-szeka, jego początkowym odwoływaniu się do dziedzictwa Sun Yat-sena, następnie przez zwątpienie w ustrój demokratyczny, aż po fascynacje faszyzmem (choć w wydaniu bardziej japońskim niż europejskim).
Keywords: Chiny; demokracja; faszyzm; konfucjanizm