Prawa i wolności w konstytucji Republiki Chińskiej z 1946 roku w świetle okoliczności jej powstania - Demiańczuk, Andrzej (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Uchwalona 25 grudnia 1946 przez Zgromadzenie Narodowe konstytucja Republiki Chińskiej stanowiła rezultat prac trwających od 1932. Przewidywała szeroki katalog prawa i wolności, pozwalając jednak na dość swobodne ich ograniczanie. Artykuł ten nie dotyczy współczesnego funkcjonowania tej konstytucji na Tajwanie, ma natomiast na celu wskazanie, na wpływ, jaki na kształt uregulowania w niej kwestii praw i wolności wywarły okoliczności w jakich doszło do jej uchwalenia.
Keywords: Chiny; konstytucja; prawa; wolność