Typologia dokumentów elektronicznych i przeprowadzanie z nich dowodów - Kaczmarek-Templin, Berenika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W świetle kodeksowej definicji dokumentu (art. 77 3 k c.) dokument elektroniczny jest jednym z jego rodzajów. Jednak jego struktura techniczna powoduje, że na płaszczyźnie procesowej konieczne jest zastosowanie różnych przepisów w zależności od zawartości dokumentu i jego określonych elementów. Ze względu na różnice w formie zapisu oraz różnice dotyczące nośnika nie można do dokumentów elektronicznych zastosować wszystkich przepisów odnoszących się do dokumentów tradycyjnych. Nieustanny rozwój technologii może też powodować zmiany w zakresie samego pojęcia dokumentu oraz konieczność dokonania interpretacji przepisów o dowodach w taki sposób, by umożliwić przeprowadzenie dowodu z dokumentu w nowej formie (przykładem może być tak zwany smart contract).
Keywords: dokument elektroniczny; dowód z dokumentu; postępowanie cywilne