Ochotnicze straże pożarne zasługują na odrębną ustawę - Ręcławowicz, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Uchwalenie ustaw o Państwowej Straży Pożarnej oraz o ochotniczych strażach pożarnych, choć dokonane w dużej odległości czasowej, przebiegało w podobnej atmosferze. Ustawa o ochotniczych strażach pożarnych reguluje sytuację organizacji społecznych mających status stowarzyszeń. One to wykonują nie tylko tak jak PSP profesjonalne działania ratownicze, ale również bardzo istotne działania na rzecz społeczności lokalnych.
Keywords: ochotnicza straż pożarna; projekt ustawy o ochotniczych strażach pożarnych; ochrona przeciwpożarowa; działania na rzecz społeczności lokalnych